Заплатите на работещите в градския транспорт в София ще се увеличават

...
Заплатите на работещите в градския транспорт в София ще се увеличават
Коментари Харесай

Вдигат с 10% заплатите в градския транспорт на София

Заплатите на работещите в градския транспорт в София ще се усилват с по 10% през всяка от идващите три години. Това договориха столичният кмет Йорданка Фандъкова, синдикатите и шефовете на четирите сдружения, заяви БГНЕС.

За задачата ще бъде подписана тригодишна стратегия.

Ако общинският съвет я утвърди, тя ще стартира да се извършва от 2020 година

Увеличение ще има за всички чиновници в четирите общински транспортни сдружения.

През тази година заплатите на чиновниците в бранша са увеличени с 20%. В автотранспорта към този момент се следи позитивна наклонност за назначение на нови водачи, сподели Фандъкова.

" Все още има дефицит на водачи, само че наклонността е забележима. При напуснали 42-ма водачи имаме 97 нови.... В същото време, продължава безплатното образованието на нови водачи, които се радват на добър интерес “, сподели кметът.

Общо липсват над 200 водачи в транспортните сдружения.

За придобиването на категория D има и законова спънка - за приемането ѝ е належащо прекосяването през два изпита. Предложена е смяна, която би разрешила категорията да се придобива непосредствено.

След срещата стана ясно и че главните заплати сред авто- и електротранспорта са уеднаквени.

От април 2019 година брутната заплата на водачите в Столичния автотранспорт е към 2300 лв., заяви шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов. Механиците получават брутно по 1300 лева Сумите включват всички добавки, в това число парите за ексклузивен труд, храна.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че е контрактувано до края на 2020 година в авто- и електротранспорта да бъде прекратено полагането на ексклузивен труд отвън законоустановения. Няма съгласие обаче за нощния градски превоз. Синдикатите го считат за недоходоносен и водещ до ексклузивен труд над избрания в Кодекса на труда. Общината обаче не има намерение да трансформира политиката си.

В последните месеци са пуснати 170 нови рейса. До края на 2019 година ще бъдат пуснати първите 8 км. от третата линия на метрото. До септември се чака да дойдат 13 нови трамвая и 15 нови електробуса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР